Dit herkent iedere vrouw tijdens een verbouwing!

Of naja, bijna iedere vrouw dan! Hij is blij met de nieuwe leidingen in de badkamermuur, jij bent pas blij als er getegeld wordt. Ik noem maar een voorbeeld! Een verbouwing kan soms heel wat stress opleveren en het is een lang traject waar je veel tijd, geld én energie in steekt! Soms zouden we willen dat er een toverstokje bestond die ons huis in een paar seconden omtovert. Vandaag vertel ik de verschillende fases waar je als vrouw doorheen kan gaan tijdens een verbouwing op basis van mijn persoonlijke ervaringen en daarnaast geef ik ook een aantal simpele tips! Want verbouwen is niet altijd een sprookje, maar je kan het jezelf wel makkelijker maken. En zeg nu zelf, over een tijdje je eigengemaakte creaties kunnen bewonderen geeft een geweldig voldaan gevoel!

Goede afspraken versus chaotisch zooitje

Persoonlijk ben ik heel erg van eerst het ene klusje en daarna het volgende klusje afhandelen. Als de plannen regelmatig switchen of ik ga teveel verschillende dingen tegelijk doen, veranderd mijn hoofd in een soort tornado (een chaotisch zooitje, dus) en raak in mijn concentratie volledig kwijt. Hoe langer een verbouwing duurt, valt mij op dat het in de praktijk heel anders gaat werken! Overal liggen klusjes die nog maar voor de helft zijn afgewerkt en daar kan ik mezelf flink aan storen. De harde waarheid is dat het meestal niet anders kan! Soms moeten er nieuwe leidingen geplaatst worden, die door het hele huis komen te lopen en dan heb je helaas geen andere keus om alles gelijktijdig open te breken. Tip 1: Maak duidelijke afspraken over wie wat gaat doen. Het ideaalste zou zijn dat iedereen lekker zijn ding kan doen waar hij/zij goed in is!

Overal troep, stof en nog eens stof!

Bereid je maar alvast voor! Overal waar je kijkt ligt natuurlijk troep en dat is logisch. Je zou door al dat stof bijna struikelen over alle andere zooi! Je kan blijven poetsen maar op een gegeven moment stop je er toch maar mee want zodra de drilboor de grond of muur raakt, is de hele kamer binnen no-time weer voorzien van een nieuwe laag stof. En uiteindelijk maalt niemand er meer om (zelfs jij niet!) Je haalt je schouders op en gaat maar verder waar je mee bezig was. Want in die tijd dat je pogingen doet om alles stofvrij te houden, (wat onmogelijk is!) kun je al bijna een hele kamer geschilderd hebben! Beetje zonde van je tijd, dus. Tip 2: Ruim op waar nodig maar sla er niet in door! Bijvoorbeeld de tafel waar je met z’n allen aan eet is het wel zo smakelijk dat het schoon is. Zorg dat de trap altijd vrij is, zodat er geen ongelukken gebeuren en je kan eventueel de meubels afdekken (als die al binnen staan) voor het stof.

Meningsverschillen

Dit heb je eigenlijk altijd en overal wel. Mensen houden er van om anderen te vertellen wat ze moeten doen en beter kunnen laten. Natuurlijk bedoelen de kennissen, ooms, tantes, oudtantes, vrienden, vriendinnen, opa’s en oma’s het allemaal goed en willen ze met alle liefde graag hulp bieden. Maar dat betekend ook dat er weer tig verschillende meningen en goedbedoelde adviezen bij komen, waar je stiekem niet altijd op zit te wachten. Dus probeer met een kleiner groepje samen te werken in de bouw. O.a. met je handige vader, zorgzame moeder en dan vooral personen met wie je goed kan samenwerken. Zo is er ook meer aandacht voor elkaar als je iets wilt vragen en loop je elkaar niet onnodig in de weg. Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen voor hele zware en grote klussen, waar veel kracht voor nodig is! Maar over het algemeen geldt: Hoe meer man, hoe meer meningsverschillen!.. dus als Tip 3: Houd je klus-crew aan de kleinere kant en kies mensen met wie je niet alleen in je vrije tijd goed door een deur kan.

Luxe kookgemakken

I don’t think so. Ik mocht willen dat het grote fornuis met wok brander en al, gearriveerd zou zijn! Voorlopig blijf ik de broodjes nog even opwarmen met mijn super-de-luxe Tefal 1600 oventje, die ik gekocht heb bij een schat van een oudere dame. Samen met een waterkoker waarvan me verbaasd dat die nog niet overleden is, zijn we compleet! Tip 4: Probeer er de humor van in te zien! Soms is het beter om even een neplach op te zetten i.p.v. te gaan lopen chagrijnen.

”Wacht, dat kastje wilde ik nog hou….den!”

Geloof me, ik snap heel goed dat het soms ongemakkelijk is om aan te moeten zien wanneer er ineens een koevoet in dat prachtige vintage kastje verdwijnt. Want het is toch maar rommel? Wanneer gebruik je dat nou? Terwijl je hem zo mooi vond en toch liever had gehouden! Maar uiteindelijk moeten er toch knopen doorgehakt worden. Tip 5: Adem diep in en tel tot honderd! In het vervolg kun je dit soort misverstanden voorkomen door het ergens apart te zetten met een post-it ”AFBLIJVEN!” er op. Dan hebben ze geen andere keus dan het eerst aan jou te vragen!

Afgebroken nagels en een angstaanjagend wit gezicht

Zo een waar een clown ”U” tegen zegt. Om over je handen nog maar te zwijgen! Prima als je tussendoor de deur niet meer uit hoeft. De hele dag schuren, zagen en boren geeft een goed gevoel. Maar dat gevoel wordt onmiddellijk verstoord zodra je ontdekt dat de Nutella en kaas op zijn. Tip 6: Gooi een nagelvijltje en gezichtsdoekjes in je tas! En doe altijd eerst de boodschappen voordat je begint met klussen! Zo voorkom je onnodig heen en weer rijden en kun je je tijd beter benutten.

Een tuin vol puin

Een van de meest bekende ergernissen, denk ik. Al het puin ligt door je hele tuin verspreid en dat blijft dan nog zo wel een tijdje liggen. Tenminste, niet als je van te voren al een container had geregeld om de zooi te komen ophalen! Damnit! Tip 7: Regel op tijd een container en kijk terwijl zoveel mogelijk weg.

Als vrouw kun je jezelf soms een beetje nutteloos voelen en het idee hebben dat je er voor spek en bonen bij staat. Maar wie zorgt er keer op keer voor dat die lekkere warme broodjes op tafel komen? De plee schoon is? En de soms onhandige uitspraken die wij doen en jullie mannen zo laat lachen! We kunnen niet met en zonder elkaar. Gun ons gewoon dat beetje blijk van waardering en we geven jullie Nutella en kaas zo vaak je wilt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.