It’s tea time ♥ Wortelcake met roomkaasglazuur

Na weer tien hoofdstukken verder gelezen te hebben in het huidige boek waar ik mee bezig ben, besloot ik dat het voorlopig weer even mooi geweest was. In een spontane bui kreeg ik weer veel zin om iets lekkers te gaan bakken. Een cake! Maar niet zomaar een. Mijn all-time favourite.. ”Wortelcake!” Hoewel het nu buiten niet bepaald weer is om te gaan picknicken, kun je deze goddelijke ”variant” ook gewoon binnen oppeuzelen bij een lekker warm bakkie of beter, een high tea! Het recept is niet gebonden aan een bepaald seizoen en is daarom heel het jaar door heerlijk. Bij ons thuis eten we hem allemaal maar wat graag! En dat is niet voor niets!

Wat heb je nodig voor 1 cake? (ongeveer 24 stukjes)

Voor de cake:

 • 175 gram zelfrijzend bakmeel
 • 175 gram rietsuiker
 • 175 ml zonnebloemolie
 • 175 gram geraspte worteltjes
 • 85 gram rozijnen
 • 55 gram grof gehakte walnoten
 •  3 losgeklopte eieren
 • 20 gram geraspte sinaasappelschil
 • 1 tl zout
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat

Voor het glazuur:

 • 200 gram roomkaas
 • 100 gram poedersuiker
 • 2 el sinaasappelsap

Hoe maak je deze lekkernij?

 1. Zoals gewoonlijk altijd eerst de oven voorverwarmen (180 ºC) en een vierkant/rechthoekig bakblik invetten. Daarna bekleden met bakpapier.
 2. Klop de eieren, olie en suiker samen los in een flinke kom en roer daarna de geraspte wortels, rozijnen, gehakte walnoten en geraspte sinaasappelschil door het mengsel met een houten lepel.
 3. Zeef de bloem, kaneel, nootmuskaat en een snufje zout boven de kom met het ei-wortel mengsel en roer alles even goed door.
 4. Verdeel het mengsel in de bakvorm en bak de cake 40-45 minuten tot hij gerezen en gaar is.
 5. Na het bakken laat je de cake voor 5 minuutjes in de vorm afkoelen. Daarna volledig laten afkoelen op een rooster.
 6. Als de cake helemaal is afgekoeld, gaan we het glazuur maken. Daarvoor meng je de roomkaas met de poedersuiker en de sinaasappelsap samen in een kommetje. Roer het met een kleine garde goed door zodat het een mooi klontjesvrij glazuur word.
 7. Met een paletmes verdeel je het glazuur gelijkmatig over de cake. Het hoeft niet perfect strak! Een echte ”Carrotcake” mag er ambachtelijk en huiselijk uit zien!
 8. Je kan de cake zo opdienen en aan tafel aansnijden maar je kan hem ook van te voren in 24 (of meer) gelijke stukjes snijden en serveren op een mooie etagère. Geniet van de thee én de goddelijke cake!

Ben jij een echte theetante net als ik en ook gek op high-tea’s? Je vriendinnen zullen je dankbaar zijn, zodra ze deze lekkernij hebben geproefd! Deze wortelcake is lekker stevig, kruidig en vol van smaak door al die rozijnen, wortels en noten. Dan heb je ook nog die goddelijke roomkaas topping, die zo zacht is als fluweel en zoet van smaak! Daarnaast is het recept zo easy dat het altijd een plezier blijft om te maken.

Share this post?

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.