Kookboek: Instock cooking

Ik kan mezelf urenlang zoet houden met het doorspitten van kookboeken! Daarom vond ik het is eigenlijk best vreemd dat ik nog geen recensie van een kookboek heb geschreven. Afgelopen zomer heb ik het boek ”Instock cooking” voor mijn verjaardag gekregen van mijn lieve broer! En daar ben ik hem heel erg dankbaar voor! Want het is niet zomaar een kookboek.. Het boek laat je namelijk zien hoe je van die halve komkommer of overrijpe banaan weer iets unieks creëert! Experimenteren met je voorraad is niet alleen goedkoper én beter voor het milieu, maar vooral ontzettend leuk! Komt dat even goed uit! Want als iemand een hekel aan voedselverspilling heeft, ben ik het wel!

p1050389

‘Instock cooking’ gaat over het koken met wat je in huis hebt. Dit houdt in dat je met de inkopen die er zijn een nieuw creatief gerecht maakt. Een tweede doelstelling van het boek is het weggooien van eten te voorkomen door dit tijdig te conserveren voor latere consumptie. Voedselverspilling in Nederland is enorm: bijna een kilo per week per persoon, dat kost jaarlijks 4,5 miljard euro en 5% van de uitstoot van broeikasgassen. Veel tips om voedselverspilling te voorkomen en slimmer te bewaren. Daarna hoofdstukken over conserveertechnieken zoals inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen en roken. Elke techniek wordt aangevuld met voorbeeld van recepten. De auteurs zijn de krachten achter Instock stichting en de restaurants waar de technieken gebruikt en geserveerd worden. Een boeiend boek voor iedereen die van voedsel houdt, verspilling wil verminderen en graag kookt.

p1050397

Eeuwenoude conserveringstechnieken worden op een toegankelijke manier uitgelegd: inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken.

p1050394

Ik ben onder de indruk van alle mooie afbeeldingen die terugkomen in het boek!

picmonkey-collage

Net als van sommige recepten.. (het water loopt me al in de mond!)

p1050387

Maar naast dat ”Instock” een heel mooi en leerzaam kookboek is, zijn er ook nog eens drie goedlopende restaurants in hartje Amsterdam, Den Haag en Utrecht! Ik ben er zelf nog niet geweest, maar dat staat zeker nog een keer op mijn ”to-do” lijstje! Mijn broer heeft het restaurant in Amsterdam al wel een keer met de klas van zijn school bezocht, vandaar dat hij zo lief is geweest om dit boek voor mij mee te nemen! Dit is volgens hem ook een hele unieke ervaring geweest..

naamloos

Zodra je binnen stapt, waan je jezelf in de rust zelve. Bij een heerlijk kopje koffie, verrukkelijk eten en bijvoorbeeld een krantje. Een fijne start of einde van de dag! Een verse dagsoep, quiche, salade of een borrelplankje met bitterballen.. Iedere dag is het weer een verrassing! Niet alleen heel erg lekker, maar juist doordat het van producten is gemaakt die anders weggegooid zouden worden, ook nog eens zeer dankbaar! (Denk bijvoorbeeld aan brood van een dag oud, bananen met een bruin plekje, of een netje sinaasappelen waar één slechte tussen zit) Een derde van alle voedselproductie beland weer in de vuilnisbak (dat is schokkend veel!) In samenwerking met verschillende Albert Heijn supermarkten en andere producenten is het restaurant ”Instock” gelukt om een groot deel hiervan weer om te zetten in prachtige gerechtjes!

instock-restaurant

Het idee is dat de ”food rescuers” in de ochtend op pad gaan voor de inkopen. Hierbij gaan ze langs verschillende Albert Heijn filialen en andere producenten voor hun voedselwaren. Zodra ze terugkomen, worden de gerechten samengesteld door de chefs en daar een zeer smakelijk dagmenu van opgesteld! Maar naast de verrukkelijke gerechten hebben ze ook nog hun eigen producten die ze verkopen, zoals: jam, soep en eigen gebrouwen ”Pieper bier!” Voor het pieper bier word het mout vervangen door aardappels die anders weggegooid zouden worden. Superslim! Daar houd ik van!

untitled-2

En er is nog meer! ”Instock” heeft verschillende foodtrucks tot beschikking, die door het hele land rollen! Om zo de voedselverspilling nog meer tot een minimum te beperken.. Wat een geweldig initiatief!

p1050382

Ja, ik ben echt heel enthousiast geworden van dit boek en de info over de restaurants die ik zeker nog een bezoekje ga brengen! Ben jij zelf ook iemand die een hekel aan voedselverspilling heeft? Neem dan zeker even een kijkje op de website van Instock. Daar staat alle informatie en het boek kan je daar ook bestellen voor €19,99 Of ga eens lekker dineren of lunchen bij een van de restaurants, om zo een indruk te krijgen!

Share this post?

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.